Vertrouwen in de politiek

De NOS berichtte een jaar geleden dat een meerderheid van 54 procent zegt weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in het kabinet.

Bam! Dat is nog al wat, ruim de helft heeft weinig of geen vertrouwen in het kabinet. Wat is hier aan de hand! Je zou verwachten dat het hele land in rep en roer zou zijn en alle seinen op rood staan. Maar nee.

Ik vind het een bizar lage score, maar wat ik nog het meest bizarre vindt is dat het leven, ook het leven van het kabinet, gewoon rustig door kabbelt.

Zelf zit ik in een bestuur, maar als 54% van de gewone leden weinig of geen vertrouwen in het bestuur hebben, dan zou ik meteen aftreden.

Ja, ik weet dat een kabinet pas hoeft af te treden als meer dan de helft van de Kamer geen vertrouwen in het heeft. Maar het kabinet bestuurt het land niet enkel voor de Kamer, maar voor alle inwoners van het land. En dan zegt het wel wat wanneer 54% van de mensen weinig of geen vertrouwen in je heeft.

Wat is hier aan de hand? Heeft het kabinet een tien meter dikke olifantshuid? Of is er iets met die enquête?

In het onderzoeksrapport staat niet wat de geïnterviewden bedoelden met weinig of geen vertrouwen. Er staat alleen dat de volgende vraag is voorgelegd: “In hoeverre heeft u vertrouwen in het huidige kabinet?” met als keuzemogelijkheid: heel weinig – weinig – een beetje – veel.

Wat bedoelt degene die het invult met “vertrouwen”?

  • Is het goed voor mij en mijn gezin wat de regering doet? 
  • Of: Is het – rekening houdend met de belangen van alle Nederlanders – redelijk goed wat dit kabinet doet?

Wanneer de geënquêteerden van het eerste uitgaan, dan is de kans groot dat ze weinig vertrouwen hebben. Want wat voor jou goed is zal lang niet altijd goed zijn voor de andere miljoenen Nederlanders. Maar wat heeft Nederland als gemeenschap van mensen aan zo’n antwoord?

Een enquête die geen duidelijkheid geeft welk soort vertrouwen bedoeld wordt vind ik slecht, het is broddelwerk en weinig zeggend. Zo’n enquête kweekt eerder wantrouwen naar de regering en naar elkaar.

Maar wat me ook tegenvalt is dat het kabinet weinig doet met die enquête. De suggestie die de enquête wekt is heel ernstig. Dat mag je niet zo laten zitten. Als ik in de regering zou zitten zou ik de vraag terugwerpen en willen weten: als je je ook interesseert in alle andere Nederlanders, is het dan nog zo slecht wat wij doen? Wanneer dat antwoord ook negatief uitvalt voor de regering, dan wordt het wel hoog tijd om je biezen te pakken als kabinet.

Vertrouwen is een serieuze zaak, daar moet men ook serieus mee omgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s