Onderbuikgevoelens

Onderbuikgevoelens en politiek klinkt eng. Bijvoorbeeld onderbuikgevoelens over (islamitische) allochtonen. Als ik ze had zou ik het hier nooit toegeven. Maar heb ik bij me zelf wel iets ontdekt dat er wat op lijkt. Onderbuikgevoelens bij sport, mijn sport is wielrennen. Ik ben voor de “Nederlandse” ploegen Lotto Jumbo en Sunweb (Tom Dumoulin). En waar ik een hekel aan heb is Sky (Froome). Met genoegen lees ik negatieve berichten over Sky. Verdenkingen van doping? Dan lees ik dat graag. De manier waarop zij fietsen is niets, gewoon achter elkaar in hoog tempo als een ploegentijdrit, net zo lang tot de anderen afvallen. Dat is toch niet leuk. Ik merk alleen dat als Lotto Jumbo dat doet, ik het mooi vind. Feiten, objectieve feiten, helpen niets aan mijn antipathie voor Sky. Maar ik zal mijn antipathie niet luidkeels verkondigen, want dat is niet netjes, dat lijkt niet sportief.

Zijn dit nu onderbuikgevoelens? Het lijkt er wel op, want mijn antipathie tegen Sky is niet of nauwelijks te beïnvloeden door feiten. Als Sky iets doet is het fout, als Lotto Jumbo hetzelfde doet vind ik het prima.

Hoe ben ik wel te beïnvloeden?

Wanneer een goede vriend Sky wel een mooie ploeg vindt. Om hem niet te kwetsen ga ik dan toch mijn visie op Sky wat relativeren. Goed, het blijft niet mijn smaak, maar je kunt er blijkbaar anders tegen aan kijken.

Wanneer ik in een hotel zou werken waar de Sky ploeg ondergebracht is, dan blijken het misschien gewone aardige mensen te zijn. Mijn negatieve beeld kan ik dan toch niet zo goed vasthouden

Sterker is het nog wanneer ik een goede baan zou krijgen bij een Sky-bedrijf. Dan moet ik er wel anders tegenaan kijken, anders raak ik met mezelf in de knoop.

Dit soort onderbuikgevoelens kunnen dus wel veranderen.

Maar wanneer ik Sky niet of nauwelijks tegenkom, kan ik ongeremd negatief zijn over Sky. Objectieve feiten kan ik negeren. Ik gun ze geen plek in mijn hart.

Wanneer anderen, die wel een ruime plek in mijn hart hebben, toch positief zijn over Sky, dan wordt het lastig om Sky helemaal uit mijn hart te blijven sluiten. Ze beginnen een heel klein plekje in mijn hart te krijgen. Dat geldt ook als ik mensen van Sky tegen kom die eigenlijk wel aardig zijn, ze krijgen een (heel) klein plekje in mijn hart.

Wat levert mij dit op? Wat kan het zeggen over onderbuikgevoelens bij migranten?

 1. Blijkbaar zijn gevoelens, althans dit soort gevoelens, beter te veranderen door andere gevoelens, dan door feiten.
 2. Ik begrijp beter waarom mensen die weinig migranten tegenkomen toch zo sterk hun antipathie kunnen volhouden.
 3. Er is het effect van vrienden van vrienden, zoals die vriend die voor Sky is mij toch doet aarzelen. Zo zal dat ook gelden voor een vriend die positieve ervaringen heeft met migranten, dat heeft effect op zijn vrienden. In lichtere mate geldt dat ook voor diens kennissen.
 4. Voor omgaan met onderbuikgevoelens bij migranten is natuurlijk ook belangrijk mensen in het werk tegenkomen en hun positieve kanten leren kennen. Maar ook hun negatieve en leren hoe je daar mee om kunt gaan.

Het blijft mogelijk dat dit niet helpt. Maar daarover een volgende keer.

Advertenties

Een gedachte over “Onderbuikgevoelens

 1. Beste Louis,

  Grappig dat je over “onderbuikgevoelens” schrijft.
  Mijn dunkt dat er met zulke gevoelens niets mis is.
  Wij zijn verwekt tenvolge van onderbuikgevoelens. (!)

  Dit is er misschien de oorzaak van dat je in de loop van je stukje je terminologie verandert. Je schakelt over op het gebruik van het woord “hart” als zetel van gevoelens.

  De conclusie die je trekt is mij uit het hart (!) gegrepen.
  Inderdaad: je kunt tegen elkaar discursief of cognitief argumenteren, maar je gevoelens krijgt je niet weg – tenzij je ze bestrijdt met andere gevoelens.

  High five!

  LwR

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s