Stalin

De laatste jaren lees je regelmatig berichten dat er onder gewone Russen een herwaardering is voor Stalin. Ik zie dan weer beelden van een paranoïde dictator, die miljoenen naar de Goelagarchipel stuurde, en verantwoordelijk is voor hongersnoden met zeer veel doden.  Kortom, herwaardering van Stalin jaagt angst aan, tenminste bij mij.

Hoe zit dat voor die gewone Russen? Waar denken zijn aan wanneer ze stilstaan bij Stalin? Wat waarderen ze in hem? Je hoort dan eerder WO II noemen, bij hen de Grote Vaderlandse Oorlog geheten. Onder leiding van Stalin werd dankzij ontelbare levens eerst de slag bij Stalingrad gewonnen en uiteindelijk Hitler definitief verslagen. Daarna was Rusland niet slechts één van vele grootmachten zoals die er voordien waren, maar samen met de VS de enige echte grootmacht.

Maar was het nu de prestatie van Stalin of toch vooral een prestatie van het Russische volk? Je zou zeggen het laatste. De Russische mensen zelf brachten de miljoenen offers, niet Stalin. Het Russische volk heeft met zijn allen uiteindelijk Hitler-Duitsland verslaan. Waarom schrijven de Russen het niet volledig aan zichzelf toe? Waar hebben ze die bloederige dictator voor nodig?

Stel dat ze het wel aan zichzelf toeschrijven. Wat betekent dat? Dat ze destijds in staat en bereid waren om ten behoeve van Rusland onnoemelijk te lijden. Maar als het Russische volk nog steeds het Russische volk is dan zouden ze nu ook bereid zijn om voor Rusland grote offers te brengen. Willen ze dat wel? Als ik Rus was zou ik daar behoorlijk voor terugdeinzen. Berichten uit Rusland wijzen ook niet op een grote opofferingsbereidheid onder de bevolking.

Door Stalin weer opnieuw te waarderen kunnen ze de overwinning en vooral het lijden aan hem koppelen. Het was destijds vooral Stalin en niet vooral hun eigen enthousiasme om te vechten en te offeren. Het heeft resultaten gehad, maar de offers waren heel groot, dat is niet voor herhaling vatbaar. Nu Stalin er niet meer is zullen ook die offers niet meer van de gewone Rus gevraagd worden. Dus is het veiliger om Stalin te herwaarderen, dan om te zeggen: wij Russen zijn bereid tot grote offers.

Wanneer deze redenering klopt dan ziet de herwaardering van Stalin er veel minder eng uit. Nu maar hopen dat ze hem niet gaan bewonderen vanwege de Goelagarchipel, want dan wordt het wel weer eng.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s