Is een land een soort vereniging?

Is een land zoiets als een grote voetbalvereniging?

Er valt wat voor te zeggen. Mensen kunnen heel enthousiast worden voor hun voetbalvereniging, ze kunnen ook heel fanatiek voor hun land zijn. Aan het land betaal je belasting, aan de vereniging contributie. Een voetbalvereniging kent regels, een land heeft wetten. Bij overtreding kun je een boete krijgen bij de voetbalvereniging, maar in een land ook. Een land kent een overheid en een parlement. Een voetbalvereniging een bestuur en een ledenvergadering. Je kunt de voetbalvereniging verlaten en het lidmaatschap opzeggen, maar dat kun je ook bij een land: paspoort inleveren en emigreren.

Toch zegt je gevoel dat een voetbalvereniging toch iets anders is dan een land. Waar zit ‘m dan het verschil?

Velen vinden soevereiniteit een essentieel kenmerk van een land. Een land zou geen enkel gezag boven zich moeten hebben. Een voetbalvereniging voldoet daar in ieder geval niet aan, boven haar staat een macht die haar dingen kan voorschrijven, bijvoorbeeld op het terrein van milieu, alcoholgebruik in de kantine, etc. Maar voldoet een land wel aan de eis dat er geen enkele macht mag zijn die het dwingend dingen kan voorschrijven? Zwitserland is formeel geen lid van de Europese Unie, maar ze is in praktijk gedwongen de regels van de EU te accepteren en financieel aan de EU bij te dragen. Formeel zou je Zwitserland soeverein kunnen noemen. Maar in de praktijk? Kortom, is soevereiniteit wel het essentiële verschil tussen een land en een vereniging? Is het niet te veel een formeel begrip? In ieder geval zit ik met de vraag: Waarom zou soevereiniteit zo belangrijk zijn voor een land? Achter die vraag zit nog weer de hamvraag: Wat is nu eigenlijk een land?

Bij de vergelijking tussen land en voetbalvereniging is me één ding opgevallen. In een land kun je 24 uur per dag jaar in jaar uit verblijven en toch blijven leven. Bij een voetbalvereniging is dat lastig voor te stellen en zeker niet jaar in jaar uit. Een bijzonder verschil. Ik hoor het nooit noemen, maar ik denk dat we hier iets essentieels te pakken hebben.

Wat betekent het eigenlijk wanneer je in “iets” dag in dag uit, jaar in jaar uit kunt verblijven. Dan moet je daar ook alles kunnen krijgen wat je nodig hebt om te leven, maar ook om te kunnen doen wat je belangrijk vindt. Wat ik nodig heb? Eten, boeken, woning, inkomen, huisarts, zo nodig ziekenhuis enz.. Wat ik belangrijk vindt? Vrienden kunnen bezoeken, praatje maken bij de bakker, van de natuur genieten, museum bezoeken, vrijwilligerswerk doen, enz..

Niet alleen ik, maar heel velen zijn 24 uur per dag, dag in dag uit en jaar in jaar uit in Nederland (afgezien van beperkte periodes voor vakantie). Ook voor hen zou moeten gelden dat zij in dit land kunnen verkrijgen wat zij nodig hebben om te kunnen leven en dat ook zij hier kunnen doen wat zij belangrijk vinden om te doen. Bij een voetbalvereniging gaat het om voetballen, wat gezelligheid en dan houdt het al gauw op. Bij een land gaat het om “heel de mens”. Je zou er lyrisch over kunnen worden…….

In Nederland als gemeenschap van mensen maken we het elkaar mogelijk te leven en wat van het leven te maken. Dat is een essentieel verschil met een gewone voetbalvereniging. Zelfs al is het leven in Nederland als gemeenschap van mensen lang niet altijd ideaal. Het blijft gaan om heel de mens, ook al vullen we dat te vaak te krakkemikkig in.

Dit biedt denk ik een basis om verder te denken over zaken als het nut van soevereiniteit en het belang van identiteit. Maar ook: wat vraagt het aan inzet van mensen om samen een gemeenschap te zijn waar het om ‘heel de mens’ gaat. En wat geeft de leden van de gemeenschap kracht en energie om zich daarvoor in te zetten?

Kortom, er is een begin, maar er zijn nog veel grote vragen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s