Vaak gecontroleerd worden

Wanneer is het veelvuldig controleren van een bepaalde groep rechtvaardig? En wat als die groep nou de 65-plussers zouden zijn?

De criminaliteit van ouderen blijkt het laatste jaar onverwacht sterk te zijn toegenomen. Bij overvallen op winkels komen achter de bivakmutsen grijze haren te voorschijn. De oude generatie probeert op creatieve wijze de kortingen op hun pensioen te compenseren. Creatief ja, maar aangenaam nee. De politie maakt er werk van. Met inzet van alle manschappen worden nu grijze mensen gecontroleerd. Bij elke politiecontrole worden de oude mensen er uit gepikt, hun identiteitsbewijs gecontroleerd en hun voertuigen vaak doorzocht. Dat levert ook allerlei aanhoudingen op.

De partij 50plus roept moord en brand over al die controles. Ze spreekt over ernstige discriminatie van ouderen. Maar de politie wijst erop dat er bij deze controles regelmatig misdrijven aan het licht komen. Ze zijn dus effectief.

Met mijn fiets ben ik nooit gecontroleerd, in ieder geval niet de laatste decennia. Maar het overkwam me wel in de winkel. Ik rekende af bij de kassa van de supermarkt, pakte mijn tas om het in te pakken en toen hoorde de caissière dat er volle flessen in mijn tas zaten. Ze wilde het zien, oké. Ik zei dat ik ze bij de slijter aan de overkant had gekocht. Maar zij zag dat het om flesjes bier ging die zij ook verkochten. De chef erbij, die nam de nummers op en dook zijn administratie en constateerde dat die niet van hen waren. Oké, geen politie erbij, gelukkig. Maar ook geen excuses, alleen de constatering dat zij dit wel moesten doen. Ik heb het geaccepteerd dit keer. Maar ik had het gevoel: als me dit nog een keer gebeurd dan kom ik hier nooit weer. Gecontroleerd worden is niet leuk.

Wanneer met name ouderen veel misdrijven plegen is het toch logisch om vooral ouderen te controleren. Zit zeker wat in. Maar wanneer is veel controleren van een bepaalde groep rechtvaardig? Is het terecht dat je als ‘grijze persoon’ om de haverklap wordt aangehouden en gecontroleerd, wanneer dat 1 op de 10.000 keer een ontdekking van een misdrijf oplevert? Voor die beperkte kans moet ik als oudere elke keer gecontroleerd worden! Mensen die niet tot die groep horen kan het misschien niets schelen, ze hebben er geen last van. Maar ik als oudere wel en ik vind het belachelijk. Maar wat als 1 op de 2 controles een misdrijf oplevert (een misdrijf en niet een kapot achterlicht of zo)? Tja, heel, heel vervelend, maar dan kan ik het moeilijk onrechtvaardig vinden.

Wanneer vindt u het terecht dat de groep waartoe u behoort heel vaak worden aangehouden en gecontroleerd. Hoe vaak moet het de ontdekking of oplossing van een misdrijf opleveren wilt u het acceptabel vinden?

Wanneer we daar het antwoord op hebben, hebben we een idee in welk geval het veelvuldig controleren van bijvoorbeeld jonge “Marokkanen” of welke groep dan ook rechtvaardig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s