Nederland als gemeenschap: wat streef je samen na?

Ik droomde dat een mooie vrouw van me hield. Alles wat ik wilde vond ze leuk. Misschien nog wel het allerfijnste was dat ze me zo bewonderde. Ik had energie voor de hobby’s die ik belangrijk vond, deed dingen samen met haar zolang het handig was, en ik kon haar alleen laten als me dat beter uitkwam. Ik had in mijn droom het gevoel dat ik in de hemel was. Althans, dat had ik een poosje. Want – in een droom gaat dat snel – zij begon er steeds slechter uit te zien, kreeg minder energie om aardig voor mij te zijn, om voor mij te koken en mijn kleren te wassen. En opeens was ze verdwenen. Ik was van een mooie droom in een nachtmerrie beland.        Shit, ik was vergeten dat het er niet alleen om gaat dat het met mij goed gaat, maar dat het ook belangrijk is dat het met haar goed gaat, dat zij tot haar recht komt.

Het is een hele sprong. maar zou het ook toe te passen zijn op Nederland als gemeenschap van mensen? Dat het er niet alleen om gaat dat ik het goed heb, maar het ook belangrijk is dat het met de anderen goed gaat. Klinkt op zich mooi, maar wel idealistisch, want waarom zou iemand 200 km. verderop er aan bijdragen dat het mij goed gaat. Voor de vriendin in mijn droom had ik achteraf best wel het nodige over gehad, maar voor iemand 200 km. ver weg!?

Maar moet je nu zo heel veel over hebben voor anderen? Even een gedachteoefening: als ik van elke Nederlander slechts 1 cent per jaar zou krijgen, dan ontvang ik 17 miljoen centen is €170.000,- per jaar, dat is een veel beter inkomen dan ik nu heb. Of anders gezegd, ik hoef niet zo allemachtig veel van elke andere Nederlander te houden, als we allemaal een beetje voor iedere andere Nederlander over hebben, dan betekent dat best veel voor die Nederlander. Zo hoog gegrepen is het dus ook weer niet. Aristoteles had het (voor onze jaartelling) over welwillendheid van burgers van de stad t.o.v. elkaar. Hij had het niet over vriendschap met alle andere burgers.                                                                                    Ik denk wel dat er enige coördinatie moet zijn. Zonder organisatie/coördinatie heb je geen nationale voetbalcompetitie. Zonder overheidsorganisatie heb je geen wegen, dijken, verkeerspolitie, enz.. Maar ook dan zal het niet altijd goed gaan. Zoals die vriendin uit mijn dromen af en toe ongelukkig zal zijn, ook al zou ik veel voor haar over hebben. Bovendien heb je vooral in de gaten wanneer het met jou niet goed gaat, dat voel je wel. Van mensen die je niet ontmoet zie je dat niet, weet je dat niet en voel je dat niet. Daarom is communicatie zo belangrijk en interesse voor anderen.

Dat neemt niet weg dat het als gemeenschap er naar streven dat het met ieder van ons nu en in de toekomst goed gaat een mooi en rechtvaardig en mijns inziens ook een reëel uitgangspunt is.

 

Advertenties

Een gedachte over “Nederland als gemeenschap: wat streef je samen na?

  1. In lijjn met het voorafgaande is het in Nederland een goede gewoonte is om belasting te betalen. Vreemd dat de overheid bij het innen van de belasting als dief van de eigen portemonnee wordt ervaren terwijl we van dezelfde overheid verlangen dat collectieve taken zoals bescherming tegen het water, verzorgen van onderwijs en veiligheid wel met dezelfde gelden worden betaald.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s