Gemeenschap of staat?

Waarom neem ik als titel van dit weblog “Nederland als gemeenschap van mensen”? Anderen, zoals Baudet, hebben het over de staat of de natiestaat. Waarom gebruik ik dat niet?

Wanneer ik het woord “staat” hoor krijg ik geen mensen in beeld, het roept bij mij niet het gevoel op dat het om mensen gaat. En dat vind ik een groot gemis.

Bij het begrip staat gaat het veel meer om de macht in een land. Wie of wat heeft de macht om wetten uit te vaardigen en wie of wat heeft de macht om die wetten te handhaven.

Bij het woord gemeenschap gaat het vooral om mensen, een gemeenschap is iets tussen mensen, relaties tussen mensen. Dat kan lekker lopen, dat kan stroef lopen of erger.

Bij de staat horen wetten of regels en je bent alleen strafbaar als je je er niet aan houdt. Voorbeeld: “ik mag roepen wat ik wil.” “Zolang het niet strafbaar is, kan niemand mij wat maken. Ik heb toch vrijheid van meningsuiting!!!.”

Tja, maar … winden laten is ook niet verboden. Al is het wel onaangenaam voor de anderen in het gezelschap. Zo is het ook bij (Marokkaanse?) jongens die dingen roepen naar vrouwen, dat is pijnlijk onaangenaam voor degenen die het meemaken.

“Minder, minder…..” roepen is inmiddels wel door de rechter verboden. Dat is dan opgelost, mooi toch!? Kijk je vanuit gemeenschap dan is het daarmee nog lang niet opgelost. Wanneer een deel van de bevolking een ander deel van de bevolking niet ziet zitten, is dat voor Nederland als ‘gemeenschap van mensen’ een probleem. Met gemeenschap blijft het als probleem in beeld. En pas als je iets in beeld hebt kun je verstandig gaan werken aan een oplossing.

Om dit soort redenen kies ik de invalshoek Nederland als gemeenschap van mensen. Dat wil niet zeggen dat ik de staat overbodig vind, maar die geeft maar een heel beperkt beeld.

Advertenties

3 gedachten over “Gemeenschap of staat?

 1. Louis, zegt het begrip “natie” je iets?Avoir fait de grandes choses ensemble et vouloir en faire encore!Nederland bijvoorbeeld door al het land wat op het water gewonnen is.

  Like

  1. Op het begrip “natie” wil ik zeker nog op terugkomen, want er spelen vreemde dingen, zoals de vraag of een Tukker of een Limburger meent dat hij (of zijn voorouders) werkelijk heeft meegedaan aan de – gezamenlijke – verovering van land op het water.

   Like

 2. Een gemeenschap gaat zeker over mensen. Over vertrouwen en een gemeenschappelijke inhoud die je samen deelt. De natie is slechts een instrument om het doel van deze gemeenschap van mensen te facilteren en mogelijk te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s