Wat is democratie?

De verkiezingen staan voor de deur. Is democratie één keer in de zoveel tijd stemmen, zeggen wat ik wil? Met die insteek begin ik en kijk waar ik dan tegen aan loop.

Democratie geeft me toch de kans om te zeggen hoe ik het wil?  Nou, ik wil dat de uitkeringen omhoog gaan. Ik stem op partij die dat ook wil. Mooi, kat in ’t bakkie. Maar twee jaar later. Wat blijkt: de uitkeringen zijn nog steeds niet omhoog. Die klerelijers van een politici!!

Het kan ook zijn dat mijn partij compromissen sluit met andere partijen en wat ik wil behoorlijk is verwaterd. Nou, dan stem ik dus niet meer op die partij!

Wat ik hierbij vergeet is, dat niet alleen ik stem, maar dat er nog een 10 miljoen meer zijn die ook iets willen.

Wanneer ik niet geïnteresseerd ben in wat die andere 10 miljoen willen, zal ik nooit echt begrijpen waarom een compromis nodig. Een compromis is voor mij dan louter verwatering van wat ik wil. Maar het gaat om het samen: een compromis is dan de weg waarop we samen verder kunnen. De weg hoeft niet ideaal te zijn, maar de weg moet wel zo goed zijn dat we er samen over heen te kunnen.

Dus, de opvatting van democratie als ‘een keer in de zoveel tijd zeggen wat ik wil’ functioneert niet. Er komt meer bij kijken. De kern is eerder: interesse in degenen met wie we samen Nederland zijn, anders komen we niet samen verder. Kortom, de kern van democratie is interesse in elkaar. Maar ja, hoe leer je elkaar kennen in een grootschalige gemeenschap als Nederland? Dat is niet zo simpel, daar kom ik nog wel een keer op terug.

Voor de politieke partijen betekent het in ieder geval dat ze niet alleen moeten laten zien wat ze voor de ‘eigen achterban’ willen, maar ook laten zien wat dat voor de andere Nederlanders betekent.

Advertenties

3 gedachten over “Wat is democratie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s